
11/2021 IOANA ABRUDAN
Democrația a produs alegerile libere, dar odată cu primele alegeri libere au apărut primele acuzații de fraudă electorală. Din România până în Statele Unite, de la Nord la Sud și dinspre Est spre Vest, ele s-au ținut lanț. Credeam cu toții că în rândul elevilor nu există interese oculte și fraudarea unui vot, dar vă propun următorul scenariu, bazat pe o relatare recentă și reală.

Se organizează alegeri pentru conducerea Consiliului Elevilor la un liceu din țară. Se pornește cu stângul și sunt sesizate încă de la început deficiențe în procesul electoral, cu candidații unei anumite echipe, care nu se sfiesc să fenteze regulile. În primul rând, ei îl contactează direct pe directorul unității de învățământ, iar acesta- în mod stupid și nedemn, se implică de partea acelei echipe, amenințând și susținându-i deschis liderul. Vi se pare că seamănă cu practicile alegerilor organizate de adulți? Când un președinte de țară, care ar trebui să fie echidistant politic, sprijină public unul dintre partide într-o așa-zisă campanie electorală, parcă avem „la oglindă” cazul directorașului de liceu care sprijină fățiș pe unul dintre candidații la șefia Consiliului Elevilor. Un principiu era aplicat rigid: „Sunt Director, vreau Elevii mei!”.

Implicarea directorului nu a fost singura neregulă: s-a procedat în continuare la schimbarea unor membri (considerați, vezi bine, „incomozi”) dintre reprezentanții claselor. Voiau votanți în favoarea lor. Mulți. Similar dar la un alt nivel, nu ați auzit la televizor de „epurările politice” din lumea adulților? Și nu s-au oprit nici măcar aici, mușamalizând faptul că unii elevi implicați în alegeri, nu au încetat campania electorală nici măcar în ziua premergătoare votului: este vorba de cei care aveau dosare de candidatură depuse pentru ocuparea funcțiilor vacante în cadrul Consiliului.
Ce-i drept, abaterea aceasta a fost sancționată, era o încălcare clară a prevederilor Regulamentului Intern al Consiliului Național al Elevilor și a Metodologiei de organizare și desfășurare a alegerilor pentru Consiliul Elevilor. Cu sau fără această sancțiune, a ieșit desigur rezultatul dorit de echipa directorului: post-alegeri, însă, s-a văzut incapacitatea noilor „aleși” de a o organiza serios măcar prima lor ședință, cu un public care nici măcar nu i-a luat în serios.


Avem Simptomul PCR („Pile-Cunoștințe-Relații”) care face ravagii acum chiar și la alegerile organizațiilor de elevi, iar prin cazul expus, mi s-a demonstrat o dată mai mult, faptul că în România, corectitudinea în alegeri este o floare rară. Cu părere de rău, sunt nevoită să admit că „puterea exemplului” de la alegerile adulților a funcționat într-un sens care nu ar fi trebuit să existe și pentru tineri: din păcate, interesul necinstit și dorința de putere s-au strecurat acum și în rândul elevilor.

Păcat
ApreciazăApreciază